Norske alpinutøvere

Selv om langrenn kanskje er den greinen innen skisporten der norske utøvere har gjort det best, er også alpint generelt og utforkjøring spesielt sportsgreiner som står høyt i Norge.

Opp gjennom årene har det vært flere norske utøvere som har gjort det bra i utfor, med blant annet Aksel Lund Svindal og Kjetil Andre Aamodt i spissen. Kjetil Jansrud er også et navn som har stått sterkt de siste årene, for ikke å glemme Lasse Kjus.

De fleste av de norske alpinutøverne som er aktive innen utforkjøring, er aktive innen flere av de alpine greinene, for eksempel super-G og storslalom. Både Lund Svindal, Aamodt, Kjus og Jansrud har tatt flere OL-gull og en rekke verdenscupseire i utfor og de andre alpine greinene. Når det gjelder Aamodt, står han kanskje i en særstilling innen utforsporten og alpint, der han har mottatt flere priser for sine gode prestasjoner i alpinbakkene Han ble blant annet ble tildelt Kongepokalen i 1993 og 2005, og han ble utnevnt til årets herreutøver i 2006. Han har også fått Fearnleys olympiske ærespris for sine prestasjoner. Også Lund Svindal har blitt kåret til årets herreutøver, og han er fortsatt aktiv utøver med gode prestasjoner.

Kvinnelige utforkjørere

Norge har også hatt kvinnelige utforkjørere som har gjort det bra, og Inger Bjørnbakken, Laila Schou Nilsen, Astrid Lødemel og Andrine Flemmen er navn som nordmenn virkelig kjenner til på kvinnesiden. Andrine Flemmen har den norske rekorden for medaljer i alpine greiner for kvinner, der en av medaljene er i NM i utfor.

Det har vært både oppturer og nedturer for de norske utforkjørerne, og blant annet har Aksel Lund Svindal fått merke hvor tøff sporten kan være. Under en trening i Beaver Creek i Colorado i 2007 falt han stygt, og det tok tid før han var på plass i bakken igjen.