Høy fart og store hopp

Utfor er en spennende grein innen alpin skiidrett som ofte er preget av høy fart, store hopp – og noen ganger også dramatiske fall. Det er en sportsgrein med mye spenning, og utfor er kanskje den alpingreinen som trekker mest publikum, ettersom det er spennende å se på utøverne som raser ned de lange bakkene på best mulig tid.

For å bli en god utforkjører, trenger man nerver av stål, ettersom farten kan komme opp i over 130 kilometer i timen, og man må være svært fysisk sterk for å takle de tøffe løypene, som kan være over fem kilometer lange. For at sporten skal være trygg for utøverne, er det viktig at bakkene er godt planlagt med riktig dosering av svingene. Det er også obligatorisk at utøverne gjennomfører flere treningsrunder i bakken der konkurransen skal foregå for å bevare sikkerheten foran et utforrenn.

Både på herre- og kvinnesiden har nordmenn et helt spesielt forhold til skisporten generelt, og kanskje til utfor spesielt. Utfor er en skigrein innen alpinsporten som har både mannlige og kvinnelige utøvere i Norge, og ingenting skaper mer spenning og forhåpninger blant nordmenn enn når det er store internasjonale konkurranser der de norske utforkjørerne deltar. Da benker norske tilskuere seg foran TV-skjermen, og de valfarter til bakkene for å få med seg begivenhetene og heie fram de norske utøverne. Og utøverne har også innfridd forventningene en rekke ganger på den internasjonale utforarenaen, med utøvere som Lasse Kjus, Kjetil Andre Aamodt, Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal.

Hardere konkurranse

I utforkjøring er også konkurransen hardere enn for eksempel i langrennssporten, der nordmenn flere ganger har gjort rent bord. Kanskje det er nettopp derfor utforkjøring er så utrolig spennende å følge med på, både fra sidelinjen i bakken og fra TV-skjermen? Medaljer er ingen selvfølge, for konkurransen fra internasjonalt hold er stor, men medaljemulighetene er likevel til stede, og dette gjør det utrolig spennende å følge med på hvordan de norske utøverne gjør det i internasjonale utforrenn!

Det er kanskje ikke så rart at utforkjøring er en stor sport i Norge, på lik linje med andre vintersportaktiviteter som langrenn og hopp. Det finnes flere gode utforanlegg som gjør at treningsforholdene er blant de beste i verden her i landet. Dette har selvsagt både med naturlige forutsetninger å gjøre, ettersom Norge fra naturens side tilbyr bratte fjell og bakker som kan benyttes til skianlegg, og i tillegg er Norge en nasjon som satser friskt på idrettsgreiner der de norske utøverne kan trene for å kunne hevde seg i verdenstoppen. Blant annet er OL-anlegget fra Lillehammer-OL i 1994 fortsatt i drift, og tilbyr fine treningsmuligheter for utøverne.

Det norske landslaget i alpint er tilknyttet Norges Skiforbund, som legger til rette for at ulike greiner innen skisporten skal ha gode forutsetninger for videreutvikling i Norge. Det er fokus på rekruttering til utfor på lik linje med andre alpine greiner i Norge, og innsatsviljen er stor. Norge er en nasjon som vet at det finnes muligheter for å gjøre det bra internasjonalt, og både titt og ofte dukker det opp talenter innen sporten som gjør at norske utøvere kan hevde seg i utfor også i årene som kommer.